Častý dotaz mých klientů bývá, zda jim doporučuji snídat nebo nesnídat. Odpověď může být pro každého jiná.
U svých klientů na začátku spolupráce zjišťuji, které jídlo mají pravidelné, které naopak vynechávají (nestíhají). Jak u nich vypadá začátek dne. Mají ráno čas pro sebe, nebo vypravují děti do školy? Kdy je přepadají největší chutě a hlady? Jak lehce či obtížně se přes den dostávají k jídlu? A mají čas ho v klidu sníst?
Následně společně vyhodnotíme, zda je pro ně snídaně nezbytná, či se mohou najíst v klidu po příchodu do práce nebo začnou den obědem.
Svým klientům často říkám: „Když do auta nenalejete olej a benzín, nikam vás nedoveze.“ Po svém těle chcete, aby po nočním hladovění a dehydrataci fungovalo nejlépe na 120%. A ano, tělo fungovat bude, ale za jakou cenu? Nemusíte mít dostatek energie, můžete být podráždění, cítit se nepříjemně, večer budete chybějící energii dojídat a váha půjde nahoru, apod.
Pro většinu z nás je tedy lepší nasnídat se doma a v klidu. Do práce vyrazit sytí, plní energie.
Pro ty, kteří nemají čas dopoledne na svačinu, doporučuji zařadit ke snídani vajíčka s žitným chlebem a zeleninou. Vajíčka jsou sice těžší na trávení, ovšem zasytí vás na delší čas. Dodáte po ránu do těla kvalitní bílkovinu, z žitného chlebu vhodné sacharidy, zeleninou doplníte vlákninu, vitamíny a minerály.
Pro ty, kteří mají rádi sladkou snídani, nebo se ráno potřebují prohřát, doporučuji zařadit cereální kaše. Nejpoužívanější je kaše ovesná. Zkusit můžete i bezlepkové varianty z pohanky, jáhel, amarantu, quinoi, rýže, kukuřice, čiroku. Vločky nechte přes noc změknout ve vodě, urychlíte tím ranní vaření kaše. Kaši můžete vařit v mléce, rostlinném mléce nebo vodě. Dále přidejte do vloček různé druhy semínek a oříšků, kokos nebo skořici. Do hotové kaše nakrájejte ovoce a můžete (nemusíte) zakápnout medem, javorovým sirupem apod.
Častá snídaně bývá jogurt s musli. Hlavně pro svou nenáročnou a rychlou přípravu. Vyměňte zapečené (crunchy) musli za musli sypané. Snížíte kalorickou hodnotu snídaně a příjem jednoduchého cukru a tuků.
Klasikou české snídaně je chleba s uzeninou a sýrem. Tady doporučím vyměnit salám za kvalitní šunku. Ještě lepší je namazat chleba čerstvým sýrem typu Lučina, Gervais nebo domácí pomazánkou (rybičková, tvarohová, vajíčková…) a doplnit zeleninou.
Pokud ráno nestíháte, mějte v ledničce rychlovku v podobě jogurtového nápoje, Skyru, zákysu nebo si večer připravte domácí smoothie. Popíjet nápoj můžete i cestou v autě nebo po příchodu do práce.
3 polévkové lžíce bílého jogurtu, hrst bobulového ovoce (sezonní ovoce), 3 polévkové lžíce vloček, 1 polévková lžíce semínek a hrstička ořechů. Pokud chcete nápoj tekutější, nařeďte ho mlékem nebo vodou.
Markéta Cemper