Snídat či nesnídat?

snídaně

Častý dotaz mých klientů bývá, zda jim doporučuji snídat nebo nesnídat. Odpověď může být pro každého jiná. 

U svých klientů na začátku spolupráce zjišťuji, které jídlo mají pravidelné, které naopak vynechávají (nestíhají). Jak u nich vypadá začátek dne. Mají ráno čas pro sebe, nebo vypravují děti do školy? Kdy je přepadají největší chutě a hlady? Jak lehce či obtížně se přes den dostávají k jídlu? A mají čas ho v klidu sníst?

Následně společně vyhodnotíme, zda je pro ně snídaně nezbytná, či se mohou najíst v klidu po příchodu do práce nebo začnou den obědem. 

Pro většinu z nás, je lepší snídat.

Svým klientům často říkám: „Když do auta nenalejete olej a benzín, nikam vás nedoveze.“ Po svém těle chcete, aby po nočním hladovění a dehydrataci fungovalo nejlépe na 120%. A ano, tělo fungovat bude, ale za jakou cenu? Nemusíte mít dostatek energie, můžete být podráždění, cítit se nepříjemně, večer budete chybějící energii dojídat a váha půjde nahoru, apod.  

Pro většinu z nás je tedy lepší nasnídat se doma a v klidu. Do práce vyrazit sytí, plní energie.

Jakými potravinami začít den?

Pro ty, kteří nemají čas dopoledne na svačinu, doporučuji zařadit ke snídani vajíčka s žitným chlebem a zeleninou. Vajíčka jsou sice těžší na trávení, ovšem zasytí vás na delší čas. Dodáte po ránu do těla kvalitní bílkovinu, z žitného chlebu vhodné sacharidy, zeleninou doplníte vlákninu, vitamíny a minerály.

Pro ty, kteří mají rádi sladkou snídani, nebo se ráno potřebují prohřát, doporučuji zařadit cereální kaše. Nejpoužívanější je kaše ovesná. Zkusit můžete i bezlepkové varianty z pohanky, jáhel, amarantu, quinoi, rýže, kukuřice, čiroku. Vločky nechte přes noc změknout ve vodě, urychlíte tím ranní vaření kaše. Kaši můžete vařit v mléce, rostlinném mléce nebo vodě. Dále přidejte do vloček různé druhy semínek a oříšků, kokos nebo skořici. Do hotové kaše nakrájejte ovoce a můžete (nemusíte) zakápnout medem, javorovým sirupem apod.

Častá snídaně bývá jogurt s musli. Hlavně pro svou nenáročnou a rychlou přípravu. Vyměňte  zapečené (crunchy) musli za musli sypané. Snížíte kalorickou hodnotu snídaně a příjem jednoduchého cukru a tuků.

Klasikou české snídaně je chleba s uzeninou a sýrem. Tady doporučím vyměnit salám za kvalitní šunku. Ještě lepší je namazat chleba čerstvým sýrem typu Lučina, Gervais nebo domácí pomazánkou (rybičková, tvarohová, vajíčková…) a doplnit zeleninou.

Když jste ve spěchu a potřebujete snídat…

Pokud ráno nestíháte, mějte v ledničce rychlovku v podobě jogurtového nápoje, Skyru, zákysu nebo si večer připravte domácí smoothie. Popíjet nápoj můžete i cestou v autě nebo po příchodu do práce.

Recept na domácí smoothie:

3 polévkové lžíce bílého jogurtu, hrst bobulového ovoce (sezonní ovoce), 3 polévkové lžíce vloček, 1 polévková lžíce semínek a hrstička ořechů. Pokud chcete nápoj tekutější, nařeďte ho mlékem nebo vodou.

Markéta Cemper

Přečtěte si více o Markétě Cemper

Markéta Cemper
Zabývám se výživou a zdravým životním stylem. Jsem certifikovaný výživový poradce. Pravidelně se účastním certifikovaných školení např. dětská výživa, sportovní výživa, hubnutí, alergie, imunita, ajurvéda.... apod. Mám ráda sport (běh, jóga, běžky, sjezdové lyžování, snowboard, paddleboard....) hudbu a umění. Od dětství jsem byla vedena ke sportu a zdravé stravě, hlavně maminkou. Výživa je nezbytnou součástí našeho života. Velkou měrou ovlivňuje jeho kvalitu, neboť správná výživa nejen pomáhá předcházet nemocem, ale i život prodlužuje. Nejsem příznivcem výživových extrémů. Zaměřme se na osobní rozvoj, pochopení sama sebe, smysl a význam života člověka. Hledejme harmonii, věřme si a nepodceňujme se! „SPOKOJENOST JE NEJVĚTŠÍ POKLAD." Lao Tzu, Otec taoismu
Komentáře