Vánoční čas není o přejídání

Vánoce v dnešní době slavíme každý po svém. Jsou zvyky a tradice, které v rodinách přetrvávají a většinou s příchodem dětí je další generace opakují. Vánoční čas začíná prvním adventem. Zapalujeme první svíčku na adventním věnci a začínáme péct vánoční cukroví. 

K Vánocům patří vánoční trhy a jarmarky plné neodolatelných pochutin, punčů a svařeného vína. Letošní rok se bez nich budeme muset z důvodů covid opatření obejít. Vánoční svátky jsou nejdelší svátky v roce. Z pohledu tělesné váhy je to pro nás nejnáročnější období. Začátkem prosince začínáme péct cukroví, které je třeba ochutnat. Začínají vánoční večírky a párty, užíváme si na nich kromě jiného i spousty pochutin a alkoholu. Kolegyně a kamarádky si navzájem nosí ochutnat cukroví, které napekly. 

Přibírání o Vánocích

Štědrým dnem nám začíná slavení Vánoc v domácím prostředí. Dnes ho nejčastěji oslavujeme jídlem. Naše stoly jsou stále plné vánočního cukroví, ovoce, oříšků, sušeného ovoce, jednohubek a chlebíčků. Zapíjíme je vaječným koňakem, punčem a jinými alkoholickými nápoji.

Schází se širší rodina, navštěvujeme přátele a hlavní náplní je sezení, povídání, ochutnávání a pojídání připraveného pohoštění. Dny plynou ve sváteční atmosféře, až k silvestrovské noci, která dovrší měsíční oslavování Vánoc. U televizních obrazovek si užíváme silvestrovské pořady, na stole po nás pokukují chlebíčky, různé druhy pochutin, vánoční cukroví a plné sklenky vína či jiného alkoholu. Sekt se chladí v ledničce, aby měl o půlnoci tu správnou teplotu.

Pro naše zažívání a tělesnou váhu je to náročné období. Jíme tučné a kaloricky náročné jídlo, pije více alkoholu, méně spíme a máme méně pohybu. Také se děsíte, že během Vánoc naberete kilogramy, které v novém roce budete horko těžko shazovat? Prožijte Vánoce tak, aby vás po nich váha nemile překvapila a obešli jste se bez zažívacích problémů.

Nevzdávejte se vánočních jídel a pochutin. Jen dodržujte normální porce jídel. Nepřejídejte se. Jezte hlavní jídla, dopolední a odpolední svačinu a mezitím nejezte. Pokud je u vás tradiční tučnější kuchyně, zmenšete si porce hlavních jídel, ať nemáte pocit, že jídlo šidíte a vaříme jinak, než vaše babička.

Nemusíte všechny tradiční jídla ochutnat v jeden den.

Vychutnávejte si je postupně. Nedělejte si doma velké zásoby potravin. Supermarkety mají otevřeno každý den. Vánoční svátky nemusíme trávit sezením u televize, na návštěvách s plnými talíři jídel a pochutin. Vyrazte s rodinou, přáteli na dlouhé procházky, příjemně vám vytráví. 

Recepty na vánoční cukroví:

Kakaové nepečené kuličky s banánem

– 200 g ovesných vloček

– 150 g kokosového oleje

– 50 g medu

– 50 g strouhaného kokosu

– 1 banán

– 1 lžička holandského kakaa

Banán rozmačkáme a promícháme s kokosovým olejem, medem, holandským kakaem a ovesnými vločkami. Ze směsi vytvarujeme kuličky, které obalíme v kokosu. Skladujeme v ledničce (chladu).

 

Bezlepkové vanilkové rohlíčky 

– 280 g bezlepkové mouky Jizerka

– 210 g másla pokojové teploty

– 100 g mletých vlašských ořechů

– 80g cukru moučky/med

– kapka rumu pro vůni a vláčnost

– trocha citronové kůry

– 1 vanilkový cukr

Všechny ingredience smícháme a uhněteme těsto. Těsto necháme hodinu odležet v lednici. Z uleženého těsta tvarujeme malé rohlíčky, které skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 180 stupních do růžova. Horké rohlíčky obalujeme v cukru ovoněném vanilkovým cukrem. Recept dle celiaxmoni.

Arašídová kolečka bezlepková 

– 100 g másla

– 140 g arašídového másla

– med dle chuti

– 185 g bezlepkové mouky 

– 1 vejce

– celé arašídy na ozdobu

Arašídové máslo a med rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Přidáme vejce, nakonec přisypeme mouku a vznikne hladké těsto. Dáme jej na hodinu do lednice. Poté ho rozválíme, vykrojíme kolečka a pečeme na pečícím papíru do zlatova (asi 12 min). Po vystydnutí namažeme jednu polovinu arašídovým máslem a slepíme s druhou půlkou. Recept dle celiaxmoni.

Vánoční perníčky bezlepkové 

– 370 g bezlepkové mouky

– 200 g cukru moučka

– 1 vejce

– 6 lžic medu

– 40 g másla

– 1/2 bezlepkového prášku do pečiva

– kůra z 1 citronu

– kakao (množství podle toho, jakou chceme mít barvu perníčků)

– špetka skořice

– 14 hřebíčků

– vejce na potření

Poleva: lžíce citronové šťávy, 200-300 g cukru moučka, 1 bílek

Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme med a rozpuštěné máslo. V misce smícháme mouku, prášek do pečiva, hřebíček roztlučený nadrobno a citronovou kůru. Sypkou směs poté spojíme s vyšlehanou směsí a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do sáčku a necháme 2 – 3 dny v lednici. Těsto rozválíme, vykrojíme vánoční motivy a pečeme 6 – 7 minut při teplotě 220 stupňů. Jakmile vyjmeme cukroví z trouby, ihned potřeme vejcem, které jsme smíchali s 1 lžící vody. 

Poleva: Bílky smícháme s citrónovou šťávou, šleháme a postupně přidáváme cukr. Vznikne hladká poleva, která po nanesení na perníčky nesmí stékat.Recept dle celiaxmoni.

Fitness vánoční štola

– 500 g celozrnné mouky (špaldové)

– 1 sáček prášku do pečiva

– 100 g arašídového másla

– 80 g třtinového cukru

– 2 vejce

– 2 lžičky vanilkového extraktu

– 250 g tvarohu

– trocha mléka (100-200 ml)

– kůra z jednoho pomeranče

– hrst rozinek, 2 hrsti ořechů, hrst sušených meruněk

Na potírání: máslo + rum (nemusí být)

V jedné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva. Ve druhé utřete máslo s cukrem, přidejte vejce, vanilkový extrakt, tvaroh, pomerančovou kůru, ořechy, sušené ovoce. Obsah obou mís smíchejte a rukama vytvarujte těsto. Do hotového těsta pro vláčnost můžete přidat mléko. Těsto ve tvaru štoly pečte v troubě na 180 stupňů zhruba 30-40 minut. Po vytažení z trouby potřít štolu  rozpuštěným máslem s rumem (můžete a nemusíte pocukrovat).

Markéta Cemper

Přečtěte si více o Markétě Cemper

Markéta Cemper
Zabývám se výživou a zdravým životním stylem. Jsem certifikovaný výživový poradce. Pravidelně se účastním certifikovaných školení např. dětská výživa, sportovní výživa, hubnutí, alergie, imunita, ajurvéda.... apod. Mám ráda sport (běh, jóga, běžky, sjezdové lyžování, snowboard, paddleboard....) hudbu a umění. Od dětství jsem byla vedena ke sportu a zdravé stravě, hlavně maminkou. Výživa je nezbytnou součástí našeho života. Velkou měrou ovlivňuje jeho kvalitu, neboť správná výživa nejen pomáhá předcházet nemocem, ale i život prodlužuje. Nejsem příznivcem výživových extrémů. Zaměřme se na osobní rozvoj, pochopení sama sebe, smysl a význam života člověka. Hledejme harmonii, věřme si a nepodceňujme se! „SPOKOJENOST JE NEJVĚTŠÍ POKLAD." Lao Tzu, Otec taoismu
Komentáře