Vánoce v dnešní době slavíme každý po svém. Jsou zvyky a tradice, které v rodinách přetrvávají a většinou s příchodem dětí je další generace opakují. Vánoční čas začíná prvním adventem. Zapalujeme první svíčku na adventním věnci a začínáme péct vánoční cukroví.
K Vánocům patří vánoční trhy a jarmarky plné neodolatelných pochutin, punčů a svařeného vína. Letošní rok se bez nich budeme muset z důvodů covid opatření obejít. Vánoční svátky jsou nejdelší svátky v roce. Z pohledu tělesné váhy je to pro nás nejnáročnější období. Začátkem prosince začínáme péct cukroví, které je třeba ochutnat. Začínají vánoční večírky a párty, užíváme si na nich kromě jiného i spousty pochutin a alkoholu. Kolegyně a kamarádky si navzájem nosí ochutnat cukroví, které napekly.
Štědrým dnem nám začíná slavení Vánoc v domácím prostředí. Dnes ho nejčastěji oslavujeme jídlem. Naše stoly jsou stále plné vánočního cukroví, ovoce, oříšků, sušeného ovoce, jednohubek a chlebíčků. Zapíjíme je vaječným koňakem, punčem a jinými alkoholickými nápoji.
Schází se širší rodina, navštěvujeme přátele a hlavní náplní je sezení, povídání, ochutnávání a pojídání připraveného pohoštění. Dny plynou ve sváteční atmosféře, až k silvestrovské noci, která dovrší měsíční oslavování Vánoc. U televizních obrazovek si užíváme silvestrovské pořady, na stole po nás pokukují chlebíčky, různé druhy pochutin, vánoční cukroví a plné sklenky vína či jiného alkoholu. Sekt se chladí v ledničce, aby měl o půlnoci tu správnou teplotu.
Pro naše zažívání a tělesnou váhu je to náročné období. Jíme tučné a kaloricky náročné jídlo, pije více alkoholu, méně spíme a máme méně pohybu. Také se děsíte, že během Vánoc naberete kilogramy, které v novém roce budete horko těžko shazovat? Prožijte Vánoce tak, aby vás po nich váha nemile překvapila a obešli jste se bez zažívacích problémů.
Nevzdávejte se vánočních jídel a pochutin. Jen dodržujte normální porce jídel. Nepřejídejte se. Jezte hlavní jídla, dopolední a odpolední svačinu a mezitím nejezte. Pokud je u vás tradiční tučnější kuchyně, zmenšete si porce hlavních jídel, ať nemáte pocit, že jídlo šidíte a vaříme jinak, než vaše babička.
Vychutnávejte si je postupně. Nedělejte si doma velké zásoby potravin. Supermarkety mají otevřeno každý den. Vánoční svátky nemusíme trávit sezením u televize, na návštěvách s plnými talíři jídel a pochutin. Vyrazte s rodinou, přáteli na dlouhé procházky, příjemně vám vytráví.
– 200 g ovesných vloček
– 150 g kokosového oleje
– 50 g medu
– 50 g strouhaného kokosu
– 1 banán
– 1 lžička holandského kakaa
Banán rozmačkáme a promícháme s kokosovým olejem, medem, holandským kakaem a ovesnými vločkami. Ze směsi vytvarujeme kuličky, které obalíme v kokosu. Skladujeme v ledničce (chladu).
– 280 g bezlepkové mouky Jizerka
– 210 g másla pokojové teploty
– 100 g mletých vlašských ořechů
– 80g cukru moučky/med
– kapka rumu pro vůni a vláčnost
– trocha citronové kůry
– 1 vanilkový cukr
Všechny ingredience smícháme a uhněteme těsto. Těsto necháme hodinu odležet v lednici. Z uleženého těsta tvarujeme malé rohlíčky, které skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 180 stupních do růžova. Horké rohlíčky obalujeme v cukru ovoněném vanilkovým cukrem. Recept dle celiaxmoni.
– 100 g másla
– 140 g arašídového másla
– med dle chuti
– 185 g bezlepkové mouky
– 1 vejce
– celé arašídy na ozdobu
Arašídové máslo a med rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Přidáme vejce, nakonec přisypeme mouku a vznikne hladké těsto. Dáme jej na hodinu do lednice. Poté ho rozválíme, vykrojíme kolečka a pečeme na pečícím papíru do zlatova (asi 12 min). Po vystydnutí namažeme jednu polovinu arašídovým máslem a slepíme s druhou půlkou. Recept dle celiaxmoni.
– 370 g bezlepkové mouky
– 200 g cukru moučka
– 1 vejce
– 6 lžic medu
– 40 g másla
– 1/2 bezlepkového prášku do pečiva
– kůra z 1 citronu
– kakao (množství podle toho, jakou chceme mít barvu perníčků)
– špetka skořice
– 14 hřebíčků
– vejce na potření
Poleva: lžíce citronové šťávy, 200-300 g cukru moučka, 1 bílek
Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme med a rozpuštěné máslo. V misce smícháme mouku, prášek do pečiva, hřebíček roztlučený nadrobno a citronovou kůru. Sypkou směs poté spojíme s vyšlehanou směsí a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do sáčku a necháme 2 – 3 dny v lednici. Těsto rozválíme, vykrojíme vánoční motivy a pečeme 6 – 7 minut při teplotě 220 stupňů. Jakmile vyjmeme cukroví z trouby, ihned potřeme vejcem, které jsme smíchali s 1 lžící vody.
Poleva: Bílky smícháme s citrónovou šťávou, šleháme a postupně přidáváme cukr. Vznikne hladká poleva, která po nanesení na perníčky nesmí stékat.Recept dle celiaxmoni.
– 500 g celozrnné mouky (špaldové)
– 1 sáček prášku do pečiva
– 100 g arašídového másla
– 80 g třtinového cukru
– 2 vejce
– 2 lžičky vanilkového extraktu
– 250 g tvarohu
– trocha mléka (100-200 ml)
– kůra z jednoho pomeranče
– hrst rozinek, 2 hrsti ořechů, hrst sušených meruněk
Na potírání: máslo + rum (nemusí být)
V jedné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva. Ve druhé utřete máslo s cukrem, přidejte vejce, vanilkový extrakt, tvaroh, pomerančovou kůru, ořechy, sušené ovoce. Obsah obou mís smíchejte a rukama vytvarujte těsto. Do hotového těsta pro vláčnost můžete přidat mléko. Těsto ve tvaru štoly pečte v troubě na 180 stupňů zhruba 30-40 minut. Po vytažení z trouby potřít štolu rozpuštěným máslem s rumem (můžete a nemusíte pocukrovat).
Markéta Cemper